KETS BOEM BATS

Tentoonstelling over jagers, stropers, boswachters en boswerkers in het Merodegebied (Laakdal, Westerlo, Herselt, Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem,  Aarschot Diest)

Jachtpartij in de Averboodse bossen omstreeks 1926

In onze streek bleef een opvallend grote ‘groene long’ bewaard als vroeger bezit van abdijen en kastelen in de streek. De bossen en dreven bij het kasteel van Westerlo, domein Hertberg, Averbodebos- en Heide, Gerhagen, Demerbroeken, Laakbeemden… Stilte, rust en ruimte in overvloed!

Dit gebied is geërfd uit armoede. Buiten de stenen muren van prestigieuze gebouwen leefde de kleine man tussen lemen wanden onder strodaken, zwoegend op de hongergrens. Hij viste en stroopte waar het niet mocht en werd er zwaar voor bestraft. Armoede betekende ook bedelen of stelen. Talloze schandpalen en galgen waren getuige van de bestraffing. Armoede betekende heil zoeken bij chirurgijns en kwakzalvers of kruidenheksen die soms vervolgd werden…

Er waren al jagers-verzamelaars in de prehistorie, maar de eerste nederzettingen kwamen er pas omstreeks 800 in domeinen, waar lijfeigenschap, een vorm van slavernij, heerste.  De mens veranderde het landschap, vormde steden en dorpen met huizen, straten, schansen, molens,…

Aan de hand van 32 onderwerpen wordt het dagelijks leven van weleer in dit veranderende landschap weergegeven in zaal Limburg op Tessenderlo’s grondgebied binnen de Brabantse abdij Averbode.

Praktisch: 

  • Wanneer? Van 17 tot 25 oktober 2020: 13.00-17.00 uur.
  • Waar? Abdij Averbode: Zaal Limburg (Abdijstraat 1, 3271 Scherpenheuvel-Zichem)
  • Toegang gratis
  • Meer info: 013 35 33 31

Organisatie:

VVV-Tessenderlo, Vrienden van Bergom m.m.v. WBE’s en heemkundige verenigingen van Aarschot, Averbode, Herselt, Laakdal, Tessenderlo en Westerlo.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.