NORBERTIJNENWANDELING KLEIN – VORST

Pastorietuin Klein-Vorst
Foto: Ludo Vervloet

Het is 900 jaar geleden dat   Norbertus van Gennep zijn orde stichtte. Via de abdijen Averbode en Tongerlo kwamen zogenaamde ‘witheren’ of norbertijnen als parochiepastoor in onze dorpen terecht. De pastoors waren steun en toeverlaat van de hele gemeenschap: hij was ‘baas in het dorp’.

Om het werk van de norbertijnen in de Laakdalse parochies toe te lichten, organiseert de Laakdalse werkgroep voor geschiedenis en heemkunde (LWGH) dit jaar vier geleide wandelingen in vier Laakdalse parochies.

De spits wordt afgebeten in Klein-Vorst op zaterdag 12 juni. Dan kan iedere geïnteresseerde zich verzamelen in de pastorietuin om onder leiding van historicus François Van Gehuchten een tocht van 5 km af te leggen.

Staan op het programma: een torenbeklimming tot ‘het hoogzaal’ in de kerk en een bezoek aan het oude schooltje binnen, waar de inktpotten, houten banken en telramen de sfeer van weleer uitwasemen. De tocht voert via het oude kerkenpad en de geitenberg dwars door de Heikens naar het kasteel waar we in de kapel even kunnen neerzitten en luisteren naar ‘kasteelheer’ Karel Cruysberghs’ die de rol van de norbertinessen en de Hoeve van Gemp in de streek toelicht.

Door het Doodbroek, via de moordenaarsbrug en ’de waterval van Theo’ keren we over de Heuvels en de aloude Veldstraat weer naar het beginpunt. Nadien nodigen de weelderige terrassen uit tot een ‘nabespreking’.

Praktisch: 

  • Zaterdag 12 juni 2021 van 14.00 tot17.00 uur.
  • Start en aankomst: De tuin van de pastorie van Klein-Vorst  Meerlaarstraat 120 – 2430 Vorst-Laakdal
  • Vrije en gratis toegang. Reserveren hoeft niet.
  • Organisatie LWGH
  • Info: FVG 013 66 39 82. Mail: info@lwgh-laakdal.be

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.