Norbertijnenwandeling Veerle

De orde der norbertijnen wordt 900 jaar. In 1120 vestigde Norbertus van Xanten zich samen met zijn volgelingen in het Franse Prémontré. Eén jaar later, op kerstdag 1121, legden ze officieel hun professie af. Met de stichting van de abdij van Tongerlo in 1130 en die van Averbode in 1134-1135 kwamen de witheren wel heel dichtbij. Beide abdijen begonnen hun goed en rechten in hun onmiddellijke omgeving uit te breiden. Veerle, grenzend aan de ‘Luikse’ abdij van Averbode, maar gelegen in het bisdom Kamerijk (hetzelfde als dat van Tongerlo), was bij beide abdijen zeer gegeerd.

Om nu het werk van de norbertijnen in de parochie toe te lichten organiseren we, ook een gegidste wandeling in Veerle. Iedereen die interesse heeft kan op zaterdag 18 september 2021 afzakken naar de tuin van de oude pastorij. Van daaruit vertrekken we onder leiding van Glen Van Meeuwen voor een tocht in het spoor van de norbertijnen. Wat staat erop de planning? Een bezoek aan de O.-L.- Vrouw in de Wijngaardkerk met een torenbeklimming tot aan de klokken en een bezoek aan de kerkzolder waar we boven de gewelven mogen wandelen en waar de dakkapellen een prachtig uitzicht opleveren over Veerle. Verder betreden we de heilige grond van het Wijngaardsbos. Ook brengen we een bezoek aan het prachtige park van het voormalige baronnenkasteel, dat later werd omgedoopt tot een deel van het norbertinessenklooster.

Waar en wanneer: De oude pastorij, Veerledorp 17. Op zaterdag 18 september 2021. Aanvang om 14:00, einde wordt voorzien rond 17:30.

Praktisch: Een tocht van ca. 5-6 km, deels over verhard en onverhard terrein. (Zorg dus voor gepast schoeisel). Vrije en gratis toegang.

Meer info: info@lwgh-laakdal.be, Glen Van Meeuwen: glen.v_m@hotmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *