Over de Tweede Wereldoorlog zijn ontzaglijk veel publicaties verschenen, documentaires en films gemaakt en polemieken gevoerd. De mens kwam op een lager levensniveau terecht, in een strijd voor het bestaan en een gevecht om de menselijke waardigheid te behouden wat in vele gevallen niet lukte. Op de minste vergrijpen stond de doodstraf, levensgevaar loerde achter iedere hoek, men wantrouwde iedereen. Mensen moesten onderduiken, werden opgeëist voor gedwongen werk in Duitsland, de bende Max schoot ‘zwarten’ dood, waarna razzia’s volgden waarbij verzetslieden en neutrale mensen werden opgepakt en naar een Duits concentratiekamp gevoerd.
Wat deden onze brave landbouwende voorouders toen hongerige mensen uit de stad aan hun deur stonden om eten te kopen aan veel hogere prijzen? Wie was ‘pinboer’ en wie niet? Wat was de winst van de smokkelaars die bij de boeren gingen opkopen en verder verkopen in de stad?
Wie heeft de acht van Vorst verraden? Wie schoot de oorlogsschepen dood en waarom? En waarom zou iemand dat doen? Wie pleegde de overval op de boerderij in de Rendershoek in Eindhout? Waarom lieten de Duitsers de bewoners van de Ossenstal toe verder Engelsen op te vangen, hoewel ze op de hoogte waren? Hoe kwam de verraadster, de zogenaamde ‘zwarte verpleegster’ aan haar einde? Waarom werden dames na de bevrijding kaalgeschoren? Is ‘het verklikkersbriefje van Veerle’, dat in een weekblad verscheen, wel correct?
Tijdens de oorlog hebben veel van onze ouders en grootouders zaken gedaan die het daglicht niet mochten zien. Wordt het niet tijd dat enkele van die zaken worden verteld zoals ze waren in plaats van verder te verzwijgen of te verdraaien? Een deel van het antwoord wordt gegeven in een voordracht van François Van Gehuchten op donderdag 23 januari om 20.00 uur in het zaaltje vans VBS De WIjngaard (Veerledorp 39 2431 Laakdal).
Organisatie LWGH. Toegang vijf euro. Geen reservatie vereist.