Publicaties

De werken die door de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde uitgegeven werden en nog steeds verkrijgbaar zijn, zijn hieronder opgenomen met hun informatie en de prijs. De lijst van werken die niet langer verkrijgbaar zijn, is hier  te vinden. Indien u het wenst, kan u deze werken raadplegen in ons documentatiecentrum. Indien u een publicatie bestelt, kunt u die zelf komen ophalen ofwel kunnen wij u deze binnen de 14 dagen en na betaling (prijs + verzendingskosten) toezenden.

Laakdalse Heemtijdingen

Ons tijdschrift verschijnt sinds 1986 viermaal per jaar en staat boordevol historische en heemkundige artikels over Laakdal en haar deelgemeenten. De lijst van artikels die in de vorige edities zijn gepubliceerd, kan u hier downloaden. Wil u graag een proefexemplaar ontvangen? Dit kan door uw gegevens door te mailen naar info@lwgh-laakdal.be met als onderwerp ‘proefnummer’ en u ontvangt dan vrijblijvend een gratis exemplaar van het eerstvolgende nummer.

Prijs: €9,00 per jaar. U dient dit bedrag te storten op IBAN BE 49068209214071 met de vermelding ‘jaarabonnement’. De prijs voor buitenlandse zendingen bedraagt €25,00.

Peetermans Steffie & Van Meeuwen Glen, Langs Blabergse en Vejelse wegen…, Ontdek de kapelletjes van Blauberg en Veerle, 2023

Eén jaar lang trokken Steffie Peetermans en Glen Van Meeuwen langs onze Blabergse en Vejelse wegen op zoek naar onze kapelletjes. Ze zochten niet alleen naar de locaties van onze kapellen. Neen, ze probeerden ook de verhalen en mensen achter deze kleine bidoordjes te achterhalen. Het resultaat ontdekt u in deze brochure. Maar liefst 112 kapelletjes komen aan bod. Waar komen kapelletjes vandaan? Welke soorten zijn er? Welke verhalen vertellen onze kapellen?… Het zijn maar enkele vragen waarop zij in dit boekje een antwoord proberen te bieden.

Prijs: €5,00,exclusief verzendingskosten (€8,00)

 • Softcover
 • 66 pagina’s
 • Formaat: 24,8 x 21,0 cm

Film: in het bloedspoor van de Duitse inval

In samenwerking met Rural Alliances, acteurs en figuranten van de toneelgroepen Pandora, Plansjeetrappers, de Clochards en losse acteurs presenteert LWGH de film: In het bloedspoor van de Duitse inval. Voor de trailer klikt u hier.Volg de Duitse inval vanaf de Slag der Zilveren Helmen via Tessenderlo, Schaffen, Veerle, Herselt en buurgemeenten tot Aarschot: zeven dagen van brand en bloed.

In de jaren 1980 werden in Laakdal en Tessenderlo vele getuigenissen (o.a. Benedict Limet, Jef Mertens, Jef Pals, Louis Verbruggen, Jan Helsen, Jef Schonk, …) over de Duitse inval opgenomen. Aan de hand van deze verhalen en bestaand fotomateriaal werd een documentaire over de Eerste Wereldoorlog gemaakt. Dit archiefmateriaal samengebracht met nagespeelde, waargebeurde scènes zorgt voor een anderhalf uur durend spektakelstuk.

Prijs: € 10 per DVD (tijdelijk uitverkocht)

CEUSTERMANS, Fil, Het dialect van de regio Tessenderlo en Laakdal (deel 1 en 2)

Fil Ceustermans verzamelde gedurende meer dan 25 jaar alle mogelijke dialectwoorden uit de regio. Er zijn ongeveer 5000 woorden en 500 foto’s opgenomen in beide boekdelen.  De auteur deelde al deze woorden in twintig thema’s in. Het eerste boekdeel bevat de thema’s dieren, godsdienst, spel en vermaak, van kop tot teen, kommer en kwel, lichaamsfuncties, landbouw en veeteelt, gedrag en humeur, natuur en tuin, bezig zijn. Het tweede boekdeel behandelt de thema’s samenleving, beroepen, kleding, woning, tijd, techniek, eten en drinken, geld en goed, schuttingtaal en varia.

Prijs: €12,00 per boekdeel, €20,00 voor beide boekdelen, exclusief verzendingskosten (€8,00)

 • Softcover
 • 208 pagina’s (deel 1) en 172 pagina’s (deel 2)
 •  Formaat: 24×16 cm

VAN GEHUCHTEN, François, Veerle, beeld van een dorp, 2004

Veerle, beeld van een dorp is een fotoboek met meer dan 1200 foto’s, waarvan het merendeel onuitgegeven is. Aan de hand van dit unieke beeldmateriaal wordt de evolutie van het dorpsleven van ca. 1900 weergegeven. Onderverdeeld in zes rubrieken: wegen en woningen, wonen en werken, scholen en scholieren, bidden en bewegen, bonden en banden en tot slot feiten en feesten passeren honderden Veerlenaren de revue.

Prijs: €32,00 exclusief verzendingskosten (€8,00)

 • Hardcover
 • 512 pagina’s
 • Formaat: 24×16 cm

VAN GEHUCHTEN, François, Is’t geen school, dan is’t kerk, 1998

Op 29 september 1998 waren de zusters van de Chistelijke Scholen van Vorselaar exact honderd jaar in Klein-Vorst. Is’t geen school, dan is’t kerk is het relaas van hun aanwezigheid in de Sint-Niklaasparochie en de stempel die zij drukten op het plaatselijke onderwijs.

Prijs: €28,00 exclusief verzendingskosten (€8,00)

 • Hardcover
 • 432 pagina’s
 • Formaat: 24×16 cm

VAN GEHUCHTEN, François, Veerle, arm en trots, 1997

Veerle, arm en trots is een algemeen overzicht van de volledige geschiedenis van Veerle. Auteur François van Gehuchten bespreekt in dit werk zowel de politieke, de economische, de culturele als de sociale geschiedenis.

Prijs: €32,00 exclusief verzendingskosten (€8,00)

 • Hardcover
 • 642 pagina’s
 • Formaat: 24×16 cm

Reacties zijn gesloten.