Het Kempense Vorst heeft een vorstelijke naam, te verklaren door de aantrekkingskracht die de plaats op de mens uitoefende in de Keltische, Romeinse en middeleeuwse periode. Groot-Vorst werd in de Zuiderkempen het eerst bewoond. Het eerste stenen gebouw was een Romeinse villa op Steenbergen, zoals er maar een zestal in de hele provincie Antwerpen bestaan.
Ook in buurgemeenten zoals Westerlo, Herselt en Diest kwamen interessante voorwerpen aan de oppervlakte, die toelaten een algemeen beeld van die tijd te vormen. Dat leren we van archeoloog Dries Tys. Hij zal ook een verklaring geven waarom de andere Laakdalse deeldorpen en Kempense buurgemeenten pas later tot ontwikkeling kwamen en vergelijken met de vondsten die daar boven kwamen. Dries brengt een onbekende periode in onze geschiedenis verhelderend in beeld.
Na de pauze belicht Raf Ceustermans, secretaris van de Laakdalse heemkring LWGH, de Vorstse geschiedenis van de periode 1200-1500 of de Late Middeleeuwen, toen de eerste middeleeuwse geschriften verschenen, toen de pest heerste en oorlogsgeweld raasde.
Deze twee boeiende lezingen vinden plaats op vrijdag 9 februari 2024 in zaal ’t Fortun, Smissestraat 3 om 20.00 uur. Gratis toegang, geen reservatie.
Organisatie: Laakdalse Werkgroep Geschiedenis en Heemkunde (LWGH): info@lwgh-laakdal.be; www.lwgh-laakdal. be