20 jaar de Merode: Expo KETS BOEM BATS

KETS BOEM BATS! Dat klonk door de gangen van de Averboodse abdij in het voorjaar van 2004 toen er het ‘Charter de Merode’ werd getekend. Het zou het startpunt betekenen van een groot samenwerkingsverband tussen heel wat lokale partners op verschillende gebieden, zij die onze streek, onze thuis, kleur en karakter geven.

Om dit 20 jarig jubileum feestelijk mee te vieren nemen kerkfabriek O.-L-Vrouw en St.-Jozef Veerle-Laakdal en de Laakdalse Heemkring LWGH vzw.  samen het initiatief om de tentoonstelling ‘KETS BOEM BATS’ opnieuw aan het grote publiek te tonen.

KETS BOEM BATS is een tentoonstelling over gewone man in het Merodegebied. De bossen en dreven bij het kasteel van Westerlo, domein Hertberg, Averbodebos- en Heide, Gerhagen, Demerbroeken, Laakbeemden… Stilte, rust en ruimte in overvloed!

Een lange weg werd afgelegd. De kleine man leefde destijds tussen lemen wanden onder strodaken, zwoegend op de hongergrens. Aanvankelijk bedoeld als een expo over jacht en stroperij werd het thema uitgebreid tot 32 onderwerpen in duizend van de mooiste foto’s uit de verschillende gemeenten. Zowel geschiedenis, geografie, streekproducten, toerisme, kunst en cultuur komen aan bod.

Hoe kan je 2 streken, 3 provincies, 4 steden en 33 kerkdorpen samen brengen? Is er een gemeenschappelijke ziel waar te nemen? Kom het bekijken.

LWGH-voorzitter François Van Gehuchten stelde de tentoonstelling vier jaar geleden samen. Ten midden van de Coronapandemie reisde ze door het gebied. Nu komt ze voor het eerst naar Laakdal. Vanaf zaterdag 06 juli t.e.m. zondag 1 september 2024 zal ze iedere dag van 09h00-17h00  vrij en gratis te bezoeken zijn in de Sint-Jozef Werkmankerk (Zandstraat 7, 2431 Veerle-Laakdal), in het hartje van het Merodegebied, ten midden van de bos en heide!

Dank aan VVV-Tessenderlo, Vrienden van Bergom, WBE’s en heemkundige verenigingen van Aarschot, Averbode, Herselt, Laakdal, Tessenderlo en Westerlo.

  • WAAR? Sint-Jozef Werkmankerk Veerle-Heide, Zandstraat 7, 2431 Laakdal
  • WANNEER? Vanaf 29 juli t.e.m. 01 september, iedere dag van 09h00 tot 17h00. 
  • INITIATIEF: Kerkfabriek Veerle i.s.m. LWGH vzw. 
  • Gratis toegang.

    KETS BOEM BATS in 2020 in de abdij van Averbode.

    De Sint-Jozef Werkmankerk van Veerle-Heide waar deze zomer de expo doorgaat.

Reacties zijn gesloten.