Voordracht 225 jaar Boerenkrijg

Dit najaar wordt overal de Boerenkrijg herdacht, 225 jaar na de feiten. Historicus François Van Gehuchten, auteur van Liever de Kogel of de Guillotine, houdt 25 voordrachten in heel Vlaanderen. Op 7 december e.k. vindt de laatste lezing plaats om 20.00 uur in de nieuwe cultuurzaal Capellebeemden in Klein-Vorst. Daar zal hij het uitgebreid hebben over de gebeurtenissen in het huidige Laakdal maar ook in de boerenkrijggemeente Meerhout, met ‘de slag’ aldaar, de zogenaamde Dag van het Laatste Oordeel, toen er Gaza-toestanden te beleven waren en de achterhoedegevechten na de slag van Mol, waar 60 zogenaamde ‘boeren uit Tessenderlo’ werden krijgsgevangen genomen.

Ook Veerle en Vorst hadden hun eigen compagnies in het boerenleger met ieder meer dan vijftig ingeschreven ‘brigands’. Op Volkermolen werd nog samengezworen voor een nieuwe opstand. Waarom die er niet kwam, hoort u dan. Toegang gratis, geen reservatie, organisatie LWGH. Info 013 66 39 82.

 

Foto: “Liever den dood dan den bedelzak”: aanval van de boeren op de Fransen die een dorp plunderen, door schilder Pierre Goetsbloets in 1798.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *