Openmonumentendag 2024: “Laakdallers EN ROUTE”

Op 08 september 2024 is het ‘Openmonumentendag’. Deze staat dit jaar in het teken van ‘En Route’. Al heel zijn bestaan is de mens constant ‘En Route’. Denk maar aan de nomaden in de Prehistorie, de Romeinse Heirbanen, ontdekkingsreizen, oorlogen…

De wereld van onze lokale bevolking was echter klein. Het leven speelde zich grotendeels af rond en onder de kerktoren. Veelal verplaatste de mens zich eeuwenlang te voet of met paard en kar… vanaf de Industriële Revolutie keerde het tij: de fiets en trein deden hun intrede en er kwam zelfs een tram die door onze dorpen badderde. Het zou niet lang duren vooraleer de auto en de moto hun intrede zouden doen. Daarnaast waren we ook graag ‘En Route’, voor iedere gebeurtenis.  Denk maar aan de vele jubileumstoeten, processies, inhalingen, bedevaarten,… Het hele dorp was op de been!

Glen Van Meeuwen duikt voor de gelegenheid nog  een keertje in het rijke fotoarchief van de LWGH (Laakdalse Heemkring) en maakt voor deze gelegenheid een selectie van de mooiste foto’s van ‘Laakdallers En Route’. Deze foto’s zullen doorlopend te zien zijn in het lokaal van de LWGH (Markt 29, 2430 Vorst-Laakdal) van 13h00 tot 18h00. Geïnteresseerden kunnen dan ook kennis komen maken de werking van de heemkring.

Om 13h30 trekt François Van Gehuchten zelf En Route voor een gegidste wandeling door Groot-Vorst. Hij zal halt houden bij de voornaamste historische plekjes. O.a. een bezoek aan de kapel van de Ursulinen en de pas gerestaureerde Sint-Gertrudiskerk staan dan op de planning. Startpunt van deze geleide tocht is het lokaal van de LWGH (Markt 29, 2430 Laakdal).

Allen van harte welkom!

Beide activiteiten zijn volledig gratis, geen inschrijving vooraf.

 

  • WAAR? Lokaal LWGH (oud-gemeentehuis Vorst-Laakdal), Markt 29, 2430 Laakdal
  • WANNEER? Zondag 8 september 13h00-17h00

 

Gegidste wandeling door Groot-Vorst.

Stoet door Eindhout ter gelegenheid van de 60ste huwelijksverjaardag van Smets-Peeters uit Poeleinde.

: Inhalingsstoet in Veerle van politiek gevangenen na WOII.

Veerlenaar Staf Van Meeuwen op zijn brommer midden jaren ’50.

Het oud-gemeentehuis van Vorst. Nu het huis van de LWGH.

Reacties zijn gesloten.