Op zaterdagavond 23 november werd in de Sint-Jozef Werkmankerk het nieuwe boek ‘Voor de Schapen’ voorgesteld over het werk en leven van pastoor Jos Druyts dewelke 40 jaar lang actief was in Laakdal. Eerst als ‘zondagsonderpastoor’ in Groot-Vorst en daarna als pastoor in Veerle.
In de kerk daagden zo’n 160 à 170 geïnteresseerden op, wat de verwachtingen mooi overschreed. Mooi was ook dat familieleden van pastoor Druyts, neefjes en nichtjes, vanuit Hoogstraten en Merksplas naar de Heide kwamen afgezakt. De feestelijkheden gingen van start met een eucharistieviering ter ere van Druyts voorgegaan door pastoor Eric Seghers, abt Marc Fierens en archivaris Herman Janssens van de abdij van Averbode. Het Veerlese Sint-Ceciliakoor luisterde de plechtigheid feestelijk op.
Nadien mocht de voorzitter van de kerkfabriek, Michel Peeters, het openingswoord gegeven. Daarin kaderde hij de toekomst van de Sint-Jozef Werkmankerk. We leerden dat de kerk van Veerle-Heide een gewijd gebouw zal blijven en geen her- of nevenbestemming zou krijgen. Wel zouden er geen wekelijkse missen meer plaatshebben maar ‘gelegenheidsvieringen’ zouden er dus nog wel blijven kunnen.
Daarna stelde Glen Van Meeuwen zijn nieuwe boek voor, een turf van 340 pagina’s met tal van nooit eerder vertoond foto-en beeldmateriaal, dat deed hij door beperkt de inhoud uit de doeken te doen en te vertellen wat Druyts allemaal in zijn leven gepresteerd heeft. Hoewel in dit nieuw boek pastoor Drutys als de centrale figuur optreed gaat het verder dan louter kerkelijke of parochiale lokale geschiedenis. Het was muisstil in de kerk en het publiek luisterde met heel veel belangstelling. Duidelijk werd waarom Druyts 50 jaar na zijn overlijden deze herdenking wel degelijk verdiende. Verder werd ook de tentoonstelling geopend in de kerk dewelke bestaat uit tal van objecten uit de nalatenschap van pastoor Druyts. Deze loopt nog tot 28/12 en is iedere dag nog vrij en gratis toegankelijk van 09.00 tot 17.00 uur.
Tot slot werd er naast de kerk een brozen borstbeeld van pastoor Druyts onthuld, dat geschonken werd door de kerkfabriek. Vervaardigster van het beeld is Carine Laeveren, een rasechte ‘Vejelse’. Carine kreeg de eer om zelf het beeld te onthullen. De gelijkenis met pastoor Druyts is meer dan treffend en zo is Veerle-Heide, naast de Walenman, weer een kunstig beeld rijker. Met de gemeente Laakdal wordt nu bekeken om binnenkort het kerkplein te Veerle-Heide uit te roepen tot het ‘pastoor Druytsplein’. Wordt dus zeker nog vervolgd…
Besloten werd door een receptie op Druyts’ wijze: sandwiches, Averbodebier, processeco en overheerlijke vers gebakken cupcakes, aangeboden door de kerkfabriek. Vele bleven nog gezellig nakeuvelen tot in de late avond. De boekenverkoop ging toen ook van start en liep als een vuurtje. Het boek is reeds volledig uitverkocht. Wie het nog wenst te lezen kan dit komen doen in ons documentatiecentrum of kan het gaan uitlenen in de bib van Laakdal.